Κυβέρνηση εμπρηστών και δολοφόνων - Να τους ανατρέψουμε!


Οι φωτιές που καταστρέφουν σχεδόν όλη τη χώρα είναι ένα ακόμα έγκλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Είναι μία κυβέρνηση εμπρηστών και δολοφόνων!

Καταστρέφουν τις ζωές μας και το περιβάλλον για τα συμφέροντα και τα κέρδη των καπιταλιστών που θα κάνουν «επενδύσεις» πάνω στη καμμένη γη.
Τη στιγμή που ο κόσμος παλεύει και πεθαίνει αβοήθητος για να σώσει τη ζωή και το σπίτι του, η κυβέρνηση τολμάει να δηλώνει ότι ήταν «προετοιμασμένη» και «έδρασε συντονισμένα και υποδειγματικά». Έχει το θράσος να ρίχνει τις ευθύνες για την πρωτοφανή καταστροφή στη κλιματική αλλαγή με τις υψηλές θερμοκρασίες και στους δήθεν ισχυρούς ανέμους και να ζητάει «ατομική ευθύνη».
Είναι και ψεύτες και υποκριτές.
Είναι υποκριτικό να κρύβεται η κυβέρνηση πίσω από την κλιματική αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή δεν κάποιο φυσικό φαινόμενο. Τα παρατεταμένα κύματα καύσωνα είναι αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη εξαιτίας της καταστροφικής λειτουργίας του ίδιου του καπιταλισμού, του συστήματος, δηλαδή, που υπηρετεί πιστά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και γι’ αυτό είναι συνυπεύθυνη.
Για χρόνια οι επιστήμονες και τα περιβαλλοντικά κινήματα προειδοποιούσαν ότι η Μεσόγειος αποτελεί ένα «hotspot» των επιπτώσεων της τριπλής κρίσης που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης: κλιματική αλλαγή, απώλεια βιοποικιλότητας και περιβαλλοντική ρύπανση. Αυτές οι επιπτώσεις οδηγούν σε μη αναστρέψιμες βλάβες τη λεκάνη της Μεσογείου και σε προβλήματα την υγεία των κατοίκων της. Η περιοχή θερμαίνεται 20% ταχύτερα σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο και οι καύσωνες γίνονται ολοένα εντονότεροι, συχνότεροι και μεγαλύτερης διάρκειας. Αυτό που ζούμε σήμερα έχει γίνει «μια συνηθισμένη κατάσταση».
Τι μέτρα έχει πάρει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την απειλή της κλιματικής αλλαγής; Κανένα. Αντίθετα. Πίσω από τις υποσχέσεις για δήθεν «περιβαλλοντική ευαισθησία» και «πράσινη ανάπτυξη», αυξάνει τη χρήση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας, ιδιωτικοποιεί την ενέργεια και μοιράζει συμβόλαια με τις πετρελαϊκές εταιρίες για την αξιοποίηση των ρυπογόνων υδρογονανθράκων στο βυθό των ΑΟΖ της Μεσογείου και του Ιονίου, καταστρέφει τα βουνά για τη δημιουργία άχρηστων ΒΑΠΕ για να κερδίζουν οι «επενδυτές» φίλοι της, καταστρέφει και τα λιγοστά πάρκα μέσα στις πόλεις όπως κάνει ο Μπακογιάννης στην Αθήνα.
Τι μέτρα πήρε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής; Κανένα. Αντίθετα. Έχει διαλύσει κάθε Υπηρεσία πρόληψης και προστασίας από πυρκαγιές. Αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των περικοπών, των απολύσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, της παράδοσης του περιβάλλοντος στα αρπακτικά της αγοράς για την κερδοσκοπική «αξιοποίηση» του.
Τα νούμερα δείχνουν τις επιλογές αυτής της κυβέρνησης.
Ο φετινός προϋπολογισμός προβλέπει για έργα αντιπυρικής προστασίας μόλις 1,7 εκατ. από τα 17 εκατ. που ζητούσαν οι Δασικές Υπηρεσίες. Μόνο στην Aegean έδωσε 120 εκατ. για να αντισταθμίσει τη μειωμένη κίνηση στα αεροπλάνα της εξαιτίας της πανδημίας.
Ο αριθμός των πυροσβεστών είναι μόλις 16.500 (με πάνω από 4.000 κενές οργανικές θέσεις) και από αυτούς, πάνω από 1.700 είναι εκτός επιχειρησιακού σχεδιασμού είτε γιατί εξυπηρετούν την πυροπροαστασία των ιδιωτικών αεροδρομίων της Fraport, είτε, ακόμα, και το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ. Ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών ξεπερνάει τα 40 χρόνια ενώ κάθε καλοκαίρι προσλαμβάνονται εποχικοί πυροσβέστες, που ενώ καλύπτουν "πάγιες και διαρκείς ανάγκες", (και αυτή) η κυβέρνηση αρνείται να τους μονιμοποιήσει και προσλάβει και άλλους.
Την ίδια στιγμή προσλαμβάνει αβέρτα χιλιάδες αστυνομικούς. Τα περισσότερα (από τα, ούτως ή άλλως, λίγα) οχήματα της Πυροσβεστικής είναι παλιά και ακατάλληλα. Από τα 3.300 οχήματα (με μόλις τα 1.950 από αυτά να είναι υδροφόρα), το 40% είναι πάνω από 20 ετών και το 30% είναι από 10 έως 20 ετών όταν για την ΕΛΑΣ, μόνο εντός του 2020, υλοποίησε ένα από τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα, με την παραλαβή 1.453 νέων οχημάτων. Τα περισσότερα (από τα λίγα και απαρχαιωμένα) εναέρια μέσα πυρόσβεσης είναι καθηλωμένα στο έδαφος εξαιτίας βλαβών και κάθε καλοκαίρι νοικιάζει μερικά πυροσβεστικά αεροπλάνα, την ίδια στιγμή που σπαταλά 3 δις για την αγορά 18 επιθετικών μαχητικών αεροπλάνων Ραφάλ για τον ιμπεριαλιστικό ανατγωνισμό της με την Τουρκία.
Το περιβαλλοκτόνο νομοσχέδιο 4685/2020 του Χατζηδάκη και η απόφασή του να καταργήσει αναδρομικά την αποδεικτική ισχύ όλων ανεξαιρέτως των δασικών χαρτών, κυρωμένων και μη, είναι η εύφλεκτη ύλη που καίει τα δάση γιατί δίνει απλόχερα την δυνατότητα τα καμμένα εδάφη να "αξιοποιηθούν" από τα αρπακτικά της αγοράς είτε με ΒΑΠΕ είτε με real estate.
Λίγους μήνες πριν, διαβάζαμε στα ΜΜΕ ότι "η ευρύτερη περιοχή Βαρυμπόμπης – Κρυονερίου αποτελεί μαγνήτη για την προσέλκυση επενδύσεων εξαιτίας της αξιοποίησης, από το Υπουργείο Πολιτισμού, των πρώην βασιλικών κτημάτων στο Τατόι". Και είναι αλήθεια. Το Υπ. Πολιτισμού της Μενδώνη, για τη διαχείριση αυτού του έργου, θα συστήσει Εταιρεία Ειδικού Σκοπού, η οποία θα προετοιμάσει και τις συμβάσεις παραχώρησης. Ο προϋπολογισμός εκτιμάται στα 97-130 εκατ. ευρώ, με το υπουργείο να έχει αιτηθεί τα 49 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα υπόλοιπα θα αναζητηθούν με τη συνεργασία Δημοσίου και ιδιωτών. Τα ίδια δημοσιεύματα γράφανε για μνηστήρες που «σκανάρουν» τις γύρω εκτάσεις και διερευνούν τις δυνατότητες αξιοποίησής τους αλλά το πρόβλημα ήταν ότι μεγάλο τμήμα αυτών των εκτάσεων είναι δασικό. Τώρα, μετά τη φωτιά, δεν υπάρχει αυτό το «πρόβλημα» γιατί ο νόμος Χατζηδάκη φρόντισε ώστε οι καμένες εκτάσεις να μην κρίνονται αμέσως αναδασωτέες αλλά αυτό να γίνεται με προϋποθέσεις. Το ίδιο και στη καμμένη Βόρεια Εύβοια, με τα αρπακτικά της αγοράς να ετοιμάζονται να στήσουν νέα αιολικά πάρκα.
ΝΑ ΚΑΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ – ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!
Απέναντι στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη που δεν δίνει δεκάρα για τις ζωές και την υγεία των απλών ανθρώπων, που «έχει κουραστεί να ακούει ότι η λύση σε κάθε πρόβλημα είναι παραπάνω προσλήψεις», που οι νόμοι της είναι η εύφλεκτη ύλη που καίει τα δάση για να τα παραδώσει στους "επενδυτές", η μόνη λύση είναι οι αγώνες μας για να σώσουμε το περιβάλλον και τις ζωές μας.
Να καταργηθούν οι περιβαλλοκτόνοι νόμοι, κάτω τα χέρια από την καμμένα δάση – άμεση αναδάσωση, όχι στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας – ενιαία δημόσια ΔΕΗ με εργατικό έλεγχο και σεβασμό στο περιβάλλον – η ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, να σταματήσει τώρα η χρήση ορυκτών καυσίμων – να ξηλωθούν οι ΒΑΠΕ από τα βουνά, μαζικές μόνιμες προσλήψεις και γενναία χρηματοδότηση σε δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση και σε κάθε υπηρεσία που είναι κρίσιμη για τις ανάγκες της κοινωνίας.
Να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας στο πλευρό της εργατικής τάξης και της νεολαίας για να τελειώνουμε με την εγκληματική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Να παλέψουμε μαζί με τους εργάτες στην Υγεία ενάντια στην καταστροφική διαχείριση της πανημίας, τις απολύσεις και τα κλεισίματα νοσοκομείων. Να βρεθούμε όλες και όλοι στις διαδηλώσεις 10 και 11 Σεπτέμβρη στην ΔΕΘ.
ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
- Να παλέψουμε για να τελειώνουμε με τον καταστροφικό καπιταλισμό που καταστρέφει το περιβάλλον, το κλίμα και τις ζωές μας.
- Τα κινήματα ξεσηκώνονται σε όλο τον πλανήτη για να διαδηλώσουν τον Νοέμβριο σε κάθε πόλη και στην ίδια τη Γλασκώβη ενάντια στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα.
- Είμαστε ενεργό κομμάτι ενός παγκόσμιου κινήματος που βάζει το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη των καπιταλιστών και των κυβερνήσεων που τους στηρίζει.
Επικοινωνήστε – οργανωθείτε μαζί μας!