Καθώς ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος μαίνεται στο έδαφος της Ουκρανίας, η Έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για το Κλίμα (IPCC), που δημοσιεύτηκε στις 28 Φεβρουαρίου, επιβεβαιώνει ότι για να αποφευχθεί η αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών κατά περισσότερο από 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, θα πρέπει να μειωθούν στο μισό οι εκπομπές των ρύπων μέχρι το 2030. Μία μείωση που όχι μόνο δεν έχει δρομολογηθεί, μετά και το φιάσκο της Συνόδου της COP26 στη Γλασκώβη, αλλά, αντίθετα, με τον πόλεμο η πορεία των ρύπων θα είναι αυξητική.
Με δεδομένο ότι ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά 1,1 βαθμούς, από την προβιομηχανική περίοδο, η πορεία προς τους 1,5 βαθμούς θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα 20 χρόνια με καταστρεπτικές συνέπειες που ήδη εμφανίζονται: αλυσιδωτή αντίδραση τήξης πάγου και παγετώνων, αυξανόμενες πυρκαγιές, επιτάχυνση της ξήρανσης των τυφώνων και της απόψυξης του μόνιμου παγετού. Όλα αυτά απελευθερώνουν πρόσθετες εκπομπές άνθρακα επιταχύνοντας περαιτέρω την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνδέεται με την κλιματική κρίση και επιταχύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Καταρχάς γιατί οι αντιμαχόμενες πολεμικές μηχανές του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας εκτοξεύουν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Επιπλέον, το κόστος του πολέμου και οι θηριώδεις στρατιωτικοί εξοπλισμοί των ανεπτυγμένων χωρών θα σημάνουν ότι οι υποσχέσεις τους για χρηματοδότηση των χωρών του Παγκόσμιου Νότου προκειμένου ν’ αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα μείνουν για πολλοστή φορά στα λόγια. Τέλος, η «απεξάρτηση» της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο και ορυκτό αέριο οδηγεί στην εύρεση εναλλακτικών πηγών ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων: επιστροφή στον λιγνίτη, θαλάσσια μεταφορά με τεράστια τάνκερ υγροποιημένου ορυκτού αερίου LNG, ανάπτυξη της χρήσης πυρηνικής ενέργειας, εξορύξεις από σχιστολιθικά πετρώματα – η καταστροφική για το περιβάλλον μέθοδος φράκινγκ…
Ο κίνδυνος βομβαρδισμού πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία ή ακόμα και χρήσης πυρηνικών όπλων στον πόλεμο είναι παραπάνω από πραγματικός και θα έχει πολλαπλές καταστροφικές επιπτώσεις στη ζωή και στο περιβάλλον. Η Ουκρανία είναι από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής σιτηρών και καλαμποκιού. Ο πόλεμος αλλά και οι κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας χτυπάνε πρώτα απ’ όλα τους απλούς φτωχούς ανθρώπους, είτε μέσω της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος, βενζίνης κλπ, είτε μέσω της εκτόξευσης των τιμών των σιτηρών που απειλεί να προκαλέσει μεγαλύτερη πείνα και λιμούς στην Αφρική και την Ασία, πολλαπλασιάζοντας τα εκατομμύρια κλιματικούς πρόσφυγες.
Η κυβέρνηση της ΝΔ συμμετέχει στο πόλεμο στο πλευρό του ΝΑΤΟ, με πολλούς τρόπους. Από την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία μέχρι την μετατροπή της Ελλάδας σε μία απέραντη ΝΑΤΟική βάση ενώ οι οικονομικές κυρώσεις και η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, προς όφελος «των δικών μας» ολιχαρχών της ενέργειας, οδηγούν τις τιμές στα ύψη τσακίζοντας τα μεροκάματα.
Το περιβαλλοντικό κίνημα πρέπει να παλέψει για το σταμάτημα αυτού του άδικου πολέμου. Να συνδεθεί με το αντιπολεμικό κίνημα για να απαιτήσουμε: Όχι στο Πόλεμο. Ούτε ΝΑΤΟ, ούτε Ρωσία. Καμία ελληνική εμπλοκή. Δώστε λεφτά για να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες της και όχι για ιμπεριαλιστικές εκστρατείες και πολεμικούς εξοπλισμούς.
ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ στο αντιπολεμικό – αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 19 Μάρτη, 3.00 μμ στην Ομόνοια.