Η κυβέρνηση Ν.Δ. βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον. Να αποσυρθεί το νέο αντιπεριβαλλοντικό σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ!

 


Μετά από θυμό και αντιδράσεις που αποτυπώθηκαν και στη σελίδα της δημόσιας διαβούλευσης πάνω στο σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στην περιβαλλοντική νομοθεσία, το πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά κ.λπ., η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δώσει μικρή παράταση, μέχρι τις 18/7, αντί για την προσχηματική μια βδομάδα (6-13/7) που είχε προβλέψει αρχικά.
Δεν είναι μόνο η τακτική που εφαρμόζεται πολλά χρόνια τώρα, όλα τα σοβαρά θέματα να ψηφίζονται από τη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι με συνοπτικές διαδικασίας, αλλά η ίδια η ουσία του σχεδίου νόμου που τα λέει όλα από τον μακροσκελή του τίτλο: «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και την προστασία του περιβάλλοντος, επείγουσες δασικές, χωροταξικές και πολεοδομικές διατάξεις, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και ζητήματα κυκλικής οικονομίας».
Είναι μια ακόμη επίθεση στο περιβάλλον και την εργατική τάξη! Ιδού οι λόγοι:
Σε ό,τι αφορά τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, πρόκειται για ένα πεδίο εμπορευματοποίησης της ενέργειας και της θάλασσας που πάντως έχει δρομολογηθεί εδώ και πάνω από ένα χρόνο, και σκανδαλωδώς έχει τεθεί κάτω από τον έλεγχο των ιδιωτικών εταιριών, των ίδιων που εξορμούν προς αναζήτηση και εξόρυξη υδρογονανθράκων στα θαλάσσια οικόπεδα. Όχι μόνο γιατί καλούνται να αναλάβουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις εξορύξεις (δηλαδή βασικοί υπαίτιοι για την περιβαλλοντική απειλή), αλλά και γιατί όλη η επιχείρηση εμπλέκεται στις αντιδραστικές πολιτικές για τις ΑΟΖ στο Αιγαίο και τα εθνικιστικά παιχνίδια των ελληνικών κυβερνήσεων με τα κράτη της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ισραήλ και της Αιγύπτου. Είναι κομμάτι της αναζωπύρωσης των ελληνοτουρκικών ανταγωνισμών.
Το δεύτερο κομμάτι του νομοσχεδίου αφορά το να αποτελειώσει το έργο του νόμου Χατζηδάκη, που από το 2020 είχε βάλει στο στόχαστρο κάθε περιορισμό στις χρήσεις γης στις προστατευόμενες περιοχές, κάθε δέσμευση που έθεταν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές μελέτες και συνακόλουθα οι περιβαλλοντικοί όροι που προκύπτουν από αυτές. Απέναντη στην κριτική του περιβαλλοντικού κινήματος ότι χρειάζονται αυστηρότεροι και ουσιαστικότεροι όροι, οι «επενδυτές» και η κυβέρνηση αποφασίζουν και διατάζουν να καταργήσουν αυτές τις δεσμεύσεις, να αποχαρακτηρίσουν τις περιοχές «Natura» και την όποια προστασία που απολάμβαναν ώστε οι καπιταλιστές να μπορούν να ασυδοτούν ανενόχλητοι. Τουριστικές εγκαταστάσεις φαραωνικής κλίμακας, νέοι αυτοκινητόδρομοι, και λοιπά «αναπτυξιακά» έργα θα επιτρέπονται με τον νέο νόμο μέσα και δίπλα στις περιοχές «Natura», χωρίς καμιά ντροπή για τις βλάβες στη βιοποικιλότητα, την υγεία των κατοίκων και το φυσικό περιβάλλον. Αυτή είναι η στρατηγική της κυβέρνησης και πρέπει να τη σταματήσουμε.
Σε όλες τις περιοχές τα περιβαλλοντικά κινήματα έδωσαν μεγάλες μάχες για να ακυρώσουν τα σχέδια κυβέρνησης και «επενδυτών», εκατοντάδες αγωνιστές βρέθηκαν στα δικαστήρια ή/και αντιμετωπίζουν πρόστιμα και τιμωρίες, αλλά η μάχη δεν έχει τελειώσει. Έβαλαν φρένο σε αρκετά σχέδια, αποθάρρυναν κάποια άλλα, διαγωνισμοί κηρύχθηκαν «άγονοι». Είναι καρποί του περιβαλλοντικού κινήματος και των συμμάχων του: των συνδικάτων, των τοπικών κινήσεων και ακτιβιστών, της αριστεράς. Έτσι θα πρέπει να συνεχίσουμε με στόχο την απόσυρση του απαράδεκτου νομοσχεδίου, το σταμάτημα των «επενδύσεων» που αυτό προάγει, για να προστατέψουμε το φυσικό περιβάλλον. Για ΑΠΕ στα χέρια των εργατών και των κατοίκων και όχι των καπιταλιστών και της κυβέρνησης που τους στηρίζει.