ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ / ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ Σάββατο 2/12/2023, ώρα 1:30μμ Κεντρική Πλατεία Ραφήνας

S.O.S.τε το Μεγάλο Ρέμα
Ραφήνας
και τους υγροτόπους Ραφήνας-Αρτέμιδας
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ / ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
Σάββατο 2/12/2023, ώρα 1:30μμ
Κεντρική Πλατεία Ραφήνας

Στις 29/11/23 ξεκίνησε το έργο διευθέτησης και καθαρισμός του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με ανάδοχο την ΙΝΤΡΑΚΑΤ, που θα μετατρέψει το τελευταίο ελεύθερο ποτάμι της Αττικής σε αγωγό ομβρίων υδάτων από τσιμέντο και συρματοκιβώτια.

Το έργο διευθέτησης εφαρμόζει παρωχημένες «γκρίζες υποδομές» ενώ οι προδιαγραφές του για την αντιπλημμυρική προστασία είναι πολύ κατώτερες από αυτές που απαιτούνται εκ του νόμου, με συνέπεια να αυξάνεται ο πλημμυρικός κίνδυνος για την πόλη της Ραφήνας. Επιπλέον, καταστρέφεται το πλούσιο οικοσύστημα του ποταμού, που φιλοξενεί πολλά προστατευόμενα, ακόμη και απειλούμενα είδη πουλιών και ψαριών, νεροχελώνες, νερόφιδα κλπ.

Την ίδια στιγμή, στα πλαίσια κατασκευής δικτύων αποχέτευσης στους Δήμους Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος, με φορέα υλοποίησης την ΕΥΔΑΠ και ανάδοχο την ΑΚΤΩΡ, καταπατώνται ήδη δύο σημαντικοί για την Αττική υγροτόποι: Παράκτιο Έλος Μαρικών (EL30501400) και Εκβολή Ρέματος Ραφήνας (EL 30501900), ενώ η μελέτη προβλέπει ακόμα την καταπάτηση του παράκτιου υγρότοπου Αρτέμιδος (EL 30502000).

Σας καλούμε σε συγκέντρωση και διαμαρτυρία το Σάββατο 2/12/2023 και ώρα 1:30μμ στην Κεντρική Πλατεία της Ραφήνας για να διαδηλώσουμε την αντίθεσή μας στην καταστροφή της περιοχής μας.

Καλούμε όλους τους πολίτες, τους Συλλόγους, τα Σωματεία, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τα κινήματα υπεράσπισης του περιβάλλοντος, που αγωνιούν να μην μετατραπεί η Αττική σε νέα Θεσσαλία και να αποτραπεί η ερημοποίηση και η κλιματική κατάρρευση της Αττικής, σε ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ το Σάββατο 2/12 ώρα
13:30 στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ
ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ


Περισσότερες πληροφορίες: https://fb.me/e/6e7QZxXil

Συνημμένο Δελτίο Τύπου