Διαδηλώνουμε Πέμπτη 28/7, Σύνταγμα 7μμ - Ν' ανατρέψουμε την κυβέρνηση και το σύστημα των εμπρηστών!


Διαδηλώνουμε Πέμπτη 28/7, Σύνταγμα 7μμ

Ν' ανατρέψουμε την κυβέρνηση και το σύστημα των εμπρηστών!

Πεντέλη, Ρέθυμνο, Μέγαρα, Σουφλί, Ηλεία, Μεσσηνία, Λέσβος, κι είμαστε μόλις στα μέσα της επίσημης «αντιπυρικής περιόδου»…

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι υπεύθυνη γι αυτήν την καταστροφή! Μια κυβέρνηση εμπρηστών,  όχι μόνο του πολέμου που απειλεί να απλωθεί από την Ουκρανία μέχρι τη ΝΑ Μεσόγειο, αλλά και των δασών και του περιβάλλοντος με την εγκληματική πολιτική της που έκανε στάχτη πέρυσι τη Βόρεια Εύβοια και τη Βαρυμπόμπη και συνεχίζει.

- Στη Δασική Υπηρεσία (που από το 1988 της έχουν αφαιρεθεί οι αρμοδιότητες δασοπροστασίας περνώντας στην ευθύνη της Πυροσβεστικής), τα τελευταία 20 χρόνια το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 50% και οι απαραίτητοι πόροι κατά 80%. Σήμερα υπάρχουν 3.600 οργανικά κενά και προσωπικό εξουθενωμένο χωρίς ρεπό και άδειες.

- Στην Πυροσβεστική, 5.000 εργαζόμενοι εξακολουθούν να είναι εποχικοί διεκδικώντας τη μονιμοποίηση τους και επιπλέον προσλήψεις προσωπικού. Πέρυσι το Νοέμβρη είχαν να αντιμετωπίσουν τα ΜΑΤ στις διαδηλώσεις έξω από το Υπουργείο. Ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζόμενων είναι τα 47 χρόνια. Ο εξοπλισμός που διαθέτουν είναι ανεπαρκής και παλιός, μόλις ένα 10-15% είναι ηλικίας μέχρι 10 ετών. Το μεγαλύτερο μέρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα  αντί να καλύψει αυτές τις ανάγκες, καταλήγει στις μισθώσεις για ακριβά ενοικιαζόμενα εναέρια μέσα πυρόσβεσης από μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες.

- Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης - Σουφλίου στον Έβρο, ήταν ένας από τους επτά Φορείς Διαχείρισης Περιοχών Natura που καταργήθηκαν τον Δεκέμβρη του 2021 (ακλούθησαν άλλοι 16 φέτος την άνοιξη). Επτά μήνες μετά καίγεται, εν μέσω καταγγελιών  ότι δεν είχαν επισκευαστεί οι διαρροές από ένα φράγμα στην περιοχή που θα έπαιζε ρόλο στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φωτιάς.

- Στην Πεντέλη δεν είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού λόγω καθυστέρησης εκταμίευσης των απαραίτητων κονδυλίων με αποτέλεσμα να υπάρχει έτοιμο προσάναμμα από ξερά χόρτα και κλαδιά. Στη φωτιά επιχείρησαν περισσότεροι αστυνομικοί (626) από πυροσβέστες (486)!

- Μέσα στη βδομάδα έρχεται να ψηφιστεί το νέο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, που θα αποτελειώσει το έργο του νόμου Χατζηδάκη του 2020. Κατάργηση κάθε φραγμού για αποχαρακτηρισμό περιοχών  «Natura» στις οποίες πλέον επιτρέπεται η ανάπτυξη οδικών δικτύων, εγκατάστασης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, εξορυκτικές δραστηριότητες, τουριστικές εγκαταστήσεις, έργα βιομηχανικών τύπου ΑΠΕ κλπ

Επιπλέον στο νομοσχέδιο προβλέπεται η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ουσιαστικά ένα πεδίο εμπορευματοποίησης της ενέργειας και της θάλασσας, με τις εταιρείες  που δραστηριοποιούνται στις εξορύξεις υδρογονανθράκων να αναλαμβάνουν και τις λεγόμενες «ΑΠΕ». Και με τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και του άξονα Κύπρου- Ισραήλ - Αιγύπτου  να οξύνεται ο αντιδραστικός ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός για τις ΑΟΖ και να απειλείται η ειρήνη στην περιοχή.

Η επίκληση από την κυβέρνηση στην κλιματική αλλαγή και τους «δυνατούς ανέμους», είναι δικαιολογία και πρόκληση. Η απειλή από την άνοδο της θερμοκρασίας εξαιτίας κυρίως της καύσης ορυκτών καυσίμων είναι άμεση. Όμως όλες οι διακηρύξεις  του ΟΗΕ και των κυβερνήσεων για «πράσινη μετάβαση», ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες πολέμου και σκληρού ανταγωνισμού για εξασφάλιση πηγών ενέργειας, στην πράξη σημαίνουν στροφή για ακόμα περισσότερο πετρέλαιο, ορυκτό «φυσικό» αέριο, άνθρακα. Μέχρι και «πράσινη» πυρηνική ενέργεια.

Για να σώσουμε τον πλανήτη από την κλιματική κρίση πρέπει να ξεφορτωθούμε το ίδιο το σύστημα που βάζει τα κέρδη των πολυεθνικών πάνω το περιβάλλον και τις ζωές μας. Που βλέπει το δάσος «σαν ευκαιρία», όπως δήλωσε χωρίς ντροπή ο Μακρόν μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές στη Γαλλία. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για συχνότερους και ισχυρότερους καύσωνες. Ήδη στις 27 χώρες της ΕΕ, οι καταστροφικές πυρκαγιές τους πρώτους επτά μήνες του 2022 έχουν ήδη καταστρέψει περισσότερα στρέμματα από όλο το προηγούμενο έτος. Κι όμως, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό των κρατικών δαπανών για την πυρόσβεση εξακολουθεί να είναι καθηλωμένο στο 0,5%, εδώ και 21 χρόνια (από το 2001)!

Χρειάζεται να ανατρέψουμε την κυβέρνηση που σπαταλάει δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς και μπάτσους και όχι για δασοπροστασία, νοσοκομεία και κοινωνικές υπηρεσίες. Που σκορπάει φτώχεια στους πολλούς και κάνει πλάτες στα αρπαχτικά της ενέργειας που κερδοσκοπούν ασύστολα με τις τιμές του ρεύματος. Να επιβάλουμε με την δύναμη της εργατικής τάξης και των αγώνων των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών και όλων περιβαλλοντικών κινημάτων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για δασοπροστασία, κατάργηση των νόμων Χατζηδάκη, stop στις ιδιωτικοποιήσεις και τη λεηλασία χώρων και φύσης, να γυρίσουν ξανά στο δημόσιο με εργατικό έλεγχο η ΔΕΗ και όλη η ενέργεια, οι συγκοινωνίες, οι μεταφορές.

Να τελειώνουμε με την κυβέρνηση και το σύστημα της καταστροφής!

Η κυβέρνηση Ν.Δ. βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον. Να αποσυρθεί το νέο αντιπεριβαλλοντικό σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ!

 


Μετά από θυμό και αντιδράσεις που αποτυπώθηκαν και στη σελίδα της δημόσιας διαβούλευσης πάνω στο σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στην περιβαλλοντική νομοθεσία, το πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά κ.λπ., η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δώσει μικρή παράταση, μέχρι τις 18/7, αντί για την προσχηματική μια βδομάδα (6-13/7) που είχε προβλέψει αρχικά.
Δεν είναι μόνο η τακτική που εφαρμόζεται πολλά χρόνια τώρα, όλα τα σοβαρά θέματα να ψηφίζονται από τη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι με συνοπτικές διαδικασίας, αλλά η ίδια η ουσία του σχεδίου νόμου που τα λέει όλα από τον μακροσκελή του τίτλο: «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και την προστασία του περιβάλλοντος, επείγουσες δασικές, χωροταξικές και πολεοδομικές διατάξεις, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και ζητήματα κυκλικής οικονομίας».
Είναι μια ακόμη επίθεση στο περιβάλλον και την εργατική τάξη! Ιδού οι λόγοι:
Σε ό,τι αφορά τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, πρόκειται για ένα πεδίο εμπορευματοποίησης της ενέργειας και της θάλασσας που πάντως έχει δρομολογηθεί εδώ και πάνω από ένα χρόνο, και σκανδαλωδώς έχει τεθεί κάτω από τον έλεγχο των ιδιωτικών εταιριών, των ίδιων που εξορμούν προς αναζήτηση και εξόρυξη υδρογονανθράκων στα θαλάσσια οικόπεδα. Όχι μόνο γιατί καλούνται να αναλάβουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις εξορύξεις (δηλαδή βασικοί υπαίτιοι για την περιβαλλοντική απειλή), αλλά και γιατί όλη η επιχείρηση εμπλέκεται στις αντιδραστικές πολιτικές για τις ΑΟΖ στο Αιγαίο και τα εθνικιστικά παιχνίδια των ελληνικών κυβερνήσεων με τα κράτη της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ισραήλ και της Αιγύπτου. Είναι κομμάτι της αναζωπύρωσης των ελληνοτουρκικών ανταγωνισμών.
Το δεύτερο κομμάτι του νομοσχεδίου αφορά το να αποτελειώσει το έργο του νόμου Χατζηδάκη, που από το 2020 είχε βάλει στο στόχαστρο κάθε περιορισμό στις χρήσεις γης στις προστατευόμενες περιοχές, κάθε δέσμευση που έθεταν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές μελέτες και συνακόλουθα οι περιβαλλοντικοί όροι που προκύπτουν από αυτές. Απέναντη στην κριτική του περιβαλλοντικού κινήματος ότι χρειάζονται αυστηρότεροι και ουσιαστικότεροι όροι, οι «επενδυτές» και η κυβέρνηση αποφασίζουν και διατάζουν να καταργήσουν αυτές τις δεσμεύσεις, να αποχαρακτηρίσουν τις περιοχές «Natura» και την όποια προστασία που απολάμβαναν ώστε οι καπιταλιστές να μπορούν να ασυδοτούν ανενόχλητοι. Τουριστικές εγκαταστάσεις φαραωνικής κλίμακας, νέοι αυτοκινητόδρομοι, και λοιπά «αναπτυξιακά» έργα θα επιτρέπονται με τον νέο νόμο μέσα και δίπλα στις περιοχές «Natura», χωρίς καμιά ντροπή για τις βλάβες στη βιοποικιλότητα, την υγεία των κατοίκων και το φυσικό περιβάλλον. Αυτή είναι η στρατηγική της κυβέρνησης και πρέπει να τη σταματήσουμε.
Σε όλες τις περιοχές τα περιβαλλοντικά κινήματα έδωσαν μεγάλες μάχες για να ακυρώσουν τα σχέδια κυβέρνησης και «επενδυτών», εκατοντάδες αγωνιστές βρέθηκαν στα δικαστήρια ή/και αντιμετωπίζουν πρόστιμα και τιμωρίες, αλλά η μάχη δεν έχει τελειώσει. Έβαλαν φρένο σε αρκετά σχέδια, αποθάρρυναν κάποια άλλα, διαγωνισμοί κηρύχθηκαν «άγονοι». Είναι καρποί του περιβαλλοντικού κινήματος και των συμμάχων του: των συνδικάτων, των τοπικών κινήσεων και ακτιβιστών, της αριστεράς. Έτσι θα πρέπει να συνεχίσουμε με στόχο την απόσυρση του απαράδεκτου νομοσχεδίου, το σταμάτημα των «επενδύσεων» που αυτό προάγει, για να προστατέψουμε το φυσικό περιβάλλον. Για ΑΠΕ στα χέρια των εργατών και των κατοίκων και όχι των καπιταλιστών και της κυβέρνησης που τους στηρίζει.