Ανταπόκριση από την διαδήλωση 17/9



Ούτε τα φιρμάνια των απαγορεύσεων, ούτε η αστυνομοκρατία σε όλο το κέντρο της Αθήνας κατάφεραν να ματαιώσουν το συλλαλητήριο και τη διαδήλωση που καλούσαν περιβαλλοντικές κινήσεις, συλλογικότητες, δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις και οργανώσεις της αριστεράς στα Προπύλαια, ενάντια στη Σύνοδο των ηγετών των Μεσογειακών χωρών.

Ο Μητσοτάκης και οι ηγέτες της ΕΕ, μαζί και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ταμπουρωμένοι στο ίδρυμα Νιάρχος και ο κόσμος στους δρόμους να διαδηλώνει: «Μητσοτάκης, Ντράγκι και Μακρόν – όχι στις φιέστες των εμπρηστών», «Στη Μεσόγειο ειρήνη των λαών – όχι εξορύξεις ορυκτών», «Δώστε λεφτά για δασοπροστασία όχι για Ραφάλ και την αστυνομία», «Δάση, θαλασσες και βουνοκορφές – τη φύση καταστρέφουν οι καπιταλιστές», «Η πράσινη ανάπτυξη δεν μας παραμυθιάζει την φύση καταστρέφει και τα βουνά ρημάζει», «Καίνε τα δάση διαλύουν την υγεία Κάτω η Νέα Δημοκρατία», «το ΝΑΤΟ κλείστε τα σύνορα ανοίξτε» κ.α.
Η συγκέντρωση στα Προπύλαια ξεκίνησε με χαιρετισμούς, από την Εμμανουέλα Τερζοπούλου από την Κίνηση για την προστασία και ανάδειξη του μεγάλου ρέματος Ραφήνας, τη Δήμητρα Σιμιανοπούλου από τους πυρόπληκτους της Βαρυμπόμπης που κέρδισε το χειροκρότημα όλων δηλώνοντας πως «δεν θα αφήσουμε να μπουν ιδιώτες κερδοσκόποι στο Τατόϊ», τη Δήμητρα Βήνη από την Κίνηση Όχι λιμάνι στην ΠειραΙκή, τον Γιάννη Σηφακάκη από την Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή και τον Κώστα Παπακώστα από την Κίνηση Μας σκάβουν το λάκκο. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν επίσης το Support Earth και ακτιβιστές/στριες από τοπικές περιβαλλοντικές επιτροπές.
Ακολούθησε μια ζωηρή διαδήλωση που βάδισε μέχρι το φραγμό της αστυνομίας δείχνοντας ότι ο Μητσοτάκης και οι εταίροι της στην ΕΕ έχουν κάθε λόγο να φοβούνται την οργή του κόσμου και τους αγώνες που ξεδιπλώνονται ενάντια στην καταστροφική πολιτική τους.
Θα συνεχίσουμε τη σύγκρουση με την κυβέρνηση που πουλάει «πράσινη ανάπτυξη» την ώρα που συνεχίζει τις εξορύξεις ορυκτών καυσίμων και ρημάζει τις βουνοκορφές με ανεμογεννήτριες, με το σύστημα συνολικά που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ζωές μας και το περιβάλλον.
Η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή θα οργανώσει το επόμενο διάστημα εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, σε συντονισμό με περιβαλλοντικές κινήσεις και αγωνιστές/τριες, συνδικάτα και φορείς.
Συνδέουμε και γενικεύουμε τις διεκδικήσεις μας ενάντια στον καταστροφικό καπιταλισμό και τις κυβερνήσεις που τον υπηρετούν. Κλιμακώνουμε οργανώνοντας μεγάλες κινητοποιήσεις, σε συντονισμό με το παγκόσμιο κίνημα που ετοιμάζεται να βγει μαζικά στους δρόμους στις 6 Νοέμβρη, στη διάρκεια της κρίσιμης Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26) στη Γλασκώβη, διεκδικώντας «ν’ αλλάξουμε το σύστημα – όχι το κλίμα».