Συμμετέχουμε στην Συναυλία-Συλλαλητήριο, το Σάββατο 2/10, στον κόμβο της Στροφυλιάς Εύβοιας.

Η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή θα συμμετέχει στην Συναυλία-Συλλαλητήριο, το Σάββατο 2/10, στον κόμβο της Στροφυλιάς Εύβοιας.

Όσοι-ες επιθυμείτε να συμμετέχετε επικοινωνήστε μαζί μας!

Τηλ: 6946093043, 6972177727
Email: protovouliaklima@gmail.com

Φωτιές, πλημμύρες, αιολικά

Να διώξουμε κυβέρνηση και επενδυτές που λεηλατούν τη φύση!


Η οργή μας ξεχειλίζει μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού που έκαναν στάχτη πάνω από 1,3 εκατομμύρια στρέμματα στην Εύβοια και όλη τη χώρα! Κατέστρεψαν τις ζωές, τα ζώα, τα σπίτια, τις δουλειές μας και το περιβάλλον και τώρα οι κάθε λογής κερδοσκόποι ετοιμάζονται να «επενδύσουν» πάνω στα καμένα με τις πλάτες της κυβέρνησης, ενώ ακόμα παλεύουμε να κλείσουμε τις πληγές μας πριν ακολουθήσουν νέες καταστροφές από τις πλημμύρες.

Υπεύθυνη για αυτό το έγκλημα είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η πολιτική των περικοπών, των απολύσεων, των ιδιωτικοποιήσεων που έχει διαλύσει κάθε υπηρεσία πρόληψης και προστασίας από πυρκαγιές. Τα δασαρχεία πήραν μόλις το 1/10 του ποσού που είχαν ζητήσει για έργα πρόληψης, οι δυνάμεις δασοπυρόσβεσης είναι διαλυμένες με την ένταξή τους στην Πυροσβεστική, η οποία λειτουργεί χωρίς επαρκές προσωπικό και μέσα, την ώρα που εκατομμύρια πηγαίνουν για ενίσχυση της αστυνομίας και δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς. 

Είναι πρόκληση να προσπαθεί η κυβέρνηση να κρύψει τις ευθύνες της μιλώντας για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πραγματική απειλή που τις συνέπειές της βιώνουν ήδη εκατομμύρια άνθρωποι: από τις πυρκαγιές στην Τουρκία και την Ελλάδα έως τις πλημμύρες στην Ευρώπη και την Κίνα, τους καύσωνες στη Βόρεια Αμερική έως την καταστροφική ξηρασία στη Μαδαγασκάρη. Η ίδια η πανδημία, με τα 5 εκατομμύρια νεκρούς σε όλο το κόσμο, είναι μία ακόμα άμεση θανατερή συνέπεια. 

Υπεύθυνες όμως για αυτή την υπερθέρμανση είναι πρώτα απ’ όλα οι μεγάλες πολυεθνικές που καίνε ορυκτά καύσιμα (άνθρακα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) και όλες οι κυβερνήσεις που τις στηρίζουν με κάθε μέσο. Μαζί τους και αυτή της Νέας Δημοκρατίας (όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ) που επιμένει στις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Την ίδια στιγμή, ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του προβάλλουν σαν «πράσινη ανάπτυξη» την παράδοση του κερδοφόρου κλάδου της ενέργειας στα αρπαχτικά της αγοράς (Λάτσης, Μυτιληναίος, Μπόμπολας, ΤΕΡΝΑ κ.λπ.) που τρέχουν να «επενδύσουν» εκτός από τα ορυκτά καύσιμα και στις βιομηχανικού τύπου ανεμογεννήτριες, αξιοποιώντας τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης και Σταθερότητας της ΕΕ, καταστρέφοντας τις βουνοκορυφές στα βουνά και τα νησιά.

Η κυβέρνηση συνεχίζει την καταστροφή και μετά τις πυρκαγιές! Χωρίς την εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών και των κατεξοχήν αρμόδιων υπηρεσιών, προχωράει σε απ' ευθείας αναθέσεις σε εργολάβους, σε αμφίβολα αντιδιαβρωτικά έργα, σε ανακοινώσεις για «αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις» στα ποτάμια που θα χειροτερέψουν  τη φυσική αντιπλημμυρική λειτουργία των ρεμάτων, σε γενικές αναγγελίες «έξυπνων» αναδασώσεων από ιδιώτες. 

Μπορεί ο Σκρέκας να ζήτησε από τη ΡΑΕ την ανάκληση των αδειών εγκατάστασης ανεμογεννητριών, κάτω από την πίεση του κόσμου και της κοινής γνώμης, τα σχέδια όμως θα επανέλθουν ΟΛΑ στα πλαίσια εκπόνησης των Ειδικών Πολεοδομικών και Χωροταξικών σχεδίων που θα μετατρέψουν τις καμένες περιοχές σε «επενδυτικές ευκαιρίες» για τουριστική και ενεργειακή «αξιοποίηση».

ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ – ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!

Η προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος είναι δική μας υπόθεση! Του κόσμου που πάλεψε αβοήθητος με τις φωτιές και τώρα οργανώνεται σε κάθε περιοχή για να διεκδικήσει όλα όσα δικαιούται. Από την άμεση ενίσχυση από το κράτος για να εξασφαλιστούν η στέγαση, η διατροφή, η δουλειά, η εκπαίδευση, η περίθαλψη και όλες οι ανάγκες των πυρόπληκτων, μέχρι την αποκατάσταση των καμένων με αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, που πρέπει να γίνουν με τον έλεγχο των ίδιων των εργαζόμενων και των κατοίκων και όχι των μεγαλοεργολάβων και των κατασκευαστικών, των κολλητών του Γεραπετρίτη και του Χατζηδάκη, του Τριαντόπουλου και του Κεδίκογλου. Με ενίσχυση των δασαρχείων, της πυροσβεστικής που πρέπει να αποστρατικοποιηθεί, των δήμων και των περιφερειών, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

Χρειάζεται να συνδέσουμε τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας. Οι πυρόπληκτοι μαζί με τον κόσμο που αντιστέκεται στις βιομηχανικές ανεμογεννήτριες από την Εύβοια μέχρι την Τήνο. Μαζί με τις κινήσεις και τους αγωνιστές/τριες που παλεύουν ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις της ενέργειας, του νερού, των λιμανιών, των μεταφορών, ενάντια στις εξορύξεις, την επέκταση των ΧΥΤΑ και την καύση σκουπιδιών. Που υπερασπίζονται τα δάση και τα ρέματα, τις παραλίες και τους αιγιαλούς, τα πάρκα και τους ελεύθερους χώρους. 

Μαζί με τους εργαζόμενους και τη νεολαία που ξεσηκώνονται ενάντια στη συνολική πολιτική της κυβέρνησης κι έχουν τη δύναμη να την τσακίσουν! Η νίκη των εργαζόμενων στην e-food, οι αγώνες στα νοσοκομεία και την εκπαίδευση, δείχνουν τη δύναμη της τάξης μας που μπορεί να παλεύει και να τα αλλάζει όλα!

Δεν είμαστε μόνοι! Σε ολόκληρο τον πλανήτη εκατομμύρια άνθρωποι ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους το Σάββατο 6 Νοέμβρη, τις μέρες που θα διεξάγεται στη Γλασκώβη της Σκωτίας, η Σύνοδος του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή και οι ηγέτες των χωρών θα δίνουν για άλλη μια φορά κούφιες υποσχέσεις για τη σωτηρία του πλανήτη.  

Η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή είμαστε ενεργό κομμάτι του παγκόσμιου κινήματος που βάζει το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη των καπιταλιστών και των κυβερνήσεων που τους στηρίζουν. Συσπειρώνει αγωνιστές και αγωνίστριες που πρωτοστατούν σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη για να σώσουμε τις ζωές και τον πλανήτη από την κλιματική κρίση, διεκδικώντας «ν’ αλλάξουμε το σύστημα – όχι το κλίμα». Μ’ αυτό το σύνθημα μπαίνουμε μπροστά, μαζί με άλλες κινήσεις και συλλογικότητες,  για  να οργανώσουμε στις 6 Νοέμβρη μεγάλες κινητοποιήσεις και στην Ελλάδα, στην Αθήνα (Σύνταγμα, 2 μμ) και σε μια σειρά άλλες πόλεις.

https://www.facebook.com/protovouliaklima

--------
Στηρίζουμε τα αιτήματα των πυρόπληκτων, κατοίκων και εργαζόμενων της περιοχής που διεκδικούν:
1. Κήρυξη των καμένων περιοχών ως αναδασωτέες. Προστασία των καμένων δασών από οποιαδήποτε παρέμβαση. Έξω οι εργολάβοι από τις εργασίες υλοτόμησης, παρεμβάσεις σε ρέματα και εργασίες αποκατάστασης/αναδάσωσης, όπου αυτά χρειάζονται. Μέσα οι δασικές υπηρεσίες, οι τοπικές κοινωνίες, οι δασικοί συνεταιρισμοί.
2. Αντιδιαβρωτικά έργα με σχεδιασμό και υλοποίηση από τις δασικές υπηρεσίες για συγκράτηση φερτών και υδάτων. Έργα ορεινής υδρονομίας με φυσικά υλικά στις ορεινές λεκάνες των ρεμάτων.
3. Μαζικές προσλήψης μόνιμου προσωπικού στις Δασικές Υπηρεσίες, στη δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση.
4. Ενίσχυση των κτηνοτρόφων για προστασία από βόσκηση στα υπό αναγέννηση δάση.
5. Πλήρης οικονομική στήριξη των πυρόπληκτων κατοίκων και επαγγελματιών που επλήγησαν (αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, ρετσινάδες κλπ) για αποκατάσταση των οποιονδήποτε ζημιών χωρίς προϋποθέσεις, εξασφάλιση δουλειάς των πυρόπληκτων στις εργασίες αποκατάστασης των καμένων περιοχών ή δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης βάσει των αιτημάτων των πυρόπληκτων.
6. Εξασφάλιση της ενημέρωσης και της διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες για τα οποιαδήποτε σχέδια αποκατάστασης ή ανασυγκρότησης.