Διεθνές κάλεσμα διαδηλώσεων εν όψει της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα -- 6 Νοέμβρη 2021


Η σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα που θα διεξαχθεί 6 Νοεμβρίου στη Γλασκόβη ξεσηκώνει παγκόσμια κατακραυγή! Διαδηλώσεις ετοιμάζονται σε όλο τον κόσμο, αμφισβητώντας τις ψεύτικες δεσμεύσεις των κυβερνήσεων για μέτρα που θα σταματήσουν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΟΧΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ -- https://cop26coalition.org/call-to-action/

Διαβάστε το κάλεσμα μεταφρασμένο στα ελληνικά:

Κάλεσμα σε δράση
Η δικαιοσύνη δεν θα μας αποδοθεί από τους από παγκόσμιους ηγέτες, ούτε από τις πολυεθνικές εταιρείες. Μόνο εμείς μπορούμε να οραματιστούμε και να οικοδομήσουμε ένα μέλλον λειτουργικό για όλες και όλους μας.
Ποιό είναι το ζήτημα
Διανύουμε μια περίοδο πολλαπλών σημείων ρήξης - από την κλιματική κρίση μέχρι την πανδημία covid και τον ρατσισμό. Γνωρίζουμε ότι αυτές οι κρίσεις όχι μόνο διασταυρώνονται, αλλά έχουν την ίδια γενεσιουργό αιτία.
Ενώ κανείς δεν μπορεί να διαφύγει από τις επιπτώσεις αυτών των κρίσεων, εκείνοι που ευθύνονται λιγότερο για την πρόκλησή τους υποφέρουν περισσότερο. Σε ολόκληρο τον κόσμο οι φτωχότεροι άνθρωποι και οι έγχρωμες κοινότητες είναι κατά βάση αυτές που πλήττονται βαρύτερα από την κλιματική κρίση. Από τα παράκτια χωριά στο Νόρφολκ, των οποίων τα θαλάσσια οχυρωματικά έργα διαβρώνονται ταχύτερα από ποτέ, μέχρι τους ανθρώπους που ζουν δίπλα στα ποτάμια του Δέλτα του Νίγηρα που μαυρίζουν από τις διαρροές πετρελαίου.
Πώς φτάσαμε ως εδώ;
Φτάσαμε σε αυτό το σημείο κρίσης επειδή το πολιτικό και οικονομικό σύστημα έχει δομηθεί με βάση την ανισότητα και την αδικία. Εδώ και αιώνες, οι πλούσιες κυβερνήσεις και οι εταιρείες εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους και τον πλανήτη για το κέρδος, παραβλέποντας το πόσο βλάπτουν όλους τους υπόλοιπους από εμάς.
Η λύση
Εν συντομία: Κλιματική δικαιοσύνη, αλλαγή συστήματος, εξουσία από τα κάτω.
Όπως και η κλιματική κρίση, το οικονομικό και πολιτικό μας σύστημα έχει φτιαχτεί από ανθρώπινα χέρια. Αυτό σημαίνει επίσης ότι μπορεί να ξαναφτιαχτεί. Χρειαζόμαστε μια αλλαγή του συστήματος που να έρχεται από τα κάτω. Για να λύσουμε τα προβλήματα χρειάζεται συνολική αντιμετώπιση. Η κλιματική δικαιοσύνη αναγνωρίζει ότι όλοι οι αγώνες μας στρέφονται προς αυτό το άδικο σύστημα. Είτε αγωνιζόμαστε για καλύτερους μισθούς στη δουλειά, για καθαρό νερό, είτε ενάντια στην αστυνομική βία, ενάντια σε μια νέα εξώρυξη. Για τον έλεγχο του ίδιου μας του σώματός, ή για να σταματήσουμε την καταστροφή των δασών μας. Χρειαζόμαστε δράση για το κλίμα που να λειτουργεί για όλους μας, όχι μόνο για τους ανθρώπους που έχουν περισσότερα χρήματα στις τσέπες.
Οι λύσεις που χρειαζόμαστε υπάρχουν ήδη και δοκιμάζονται στην πράξη, αλλά οι ηγέτες μας δεν έχουν την πολιτική βούληση να δράσουν. Οι δικές μας λύσεις όχι μόνο μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά στην πορεία δημιουργούν έναν πιο δίκαιο κόσμο - αυτό σημαίνει δράση για το κλίμα που βασίζεται στη δικαιοσύνη, την ανακατανομή των πόρων και την αποκέντρωση της εξουσίας.
Η κρίση δεν θα ξεπεραστεί αν αυτές και αυτοί που πλήττονται περισσότερο δεν βρεθούν στο επίκεντρο των λύσεων και της λήψης αποφάσεων. Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή και από κοινότητα σε κοινότητα. Αυτό σημαίνει ότι οι καλύτερες εναλλακτικές για κάθε περιοχή πρέπει να διαμορφώνονται από εκείνους που βιώνουν τις επιπτώσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, οι αυτόχθονες και οι κοινότητες στην πρώτη γραμμή γνωρίζουν τη διέξοδο εδώ και αιώνες. Και σε τελική ανάλυση, θα πρέπει όλοι να μπορούμε να συμμετέχουμε στις αποφάσεις που μας αφορούν.
COP26: γιατί έχει σημασία;
Παγκόσμιοι ηγέτες και εμπειρογνώμονες θα συναντηθούν στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο στις διεθνείς συνομιλίες για το κλίμα, COP26.
Τα παγκόσμια προβλήματα χρειάζονται παγκόσμιες λύσεις. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη COP26 θα διαμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις θα ανταποκριθούν (ή όχι) στην κλιματική κρίση. Θα αποφασίσουν ποιος θα θυσιαστεί, ποιος θα διαφύγει και ποιος θα βγάλει κέρδη. Μέχρι στιγμής, οι κυβερνήσεις έχουν κάνει πολύ λίγα και με μεγάλη καθυστέρηση: συμπαρατάσσονται με τις εταιρείες και κρύβονται πίσω από "λύσεις" πράσινου εξωραϊσμού που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν καν, που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη διάστασή του και, σε πολλές περιπτώσεις βασίζονται σε μεγαλύτερη εκμετάλλευση των ανθρώπων και του πλανήτη.
Η COP26 πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή. Σε όλο τον κόσμο και σε όλα τα κινήματα, βλέπουμε να αναδύεται ένα νέο κύμα αντίστασης, παγκόσμιας αλληλεγγύης και οργάνωσης από τα κάτω. Καθώς ανακάμπτουμε από την πανδημία, μας δίνεται μια μοναδική ευκαιρία να επανασχεδιάσουμε το σύστημα. Μπορούμε είτε να εντείνουμε την κρίση μέχρι να φτάσουμε σε σημείο χωρίς επιστροφή, είτε να θέσουμε τα θεμέλια για έναν δίκαιο κόσμο όπου οι ανάγκες όλων θα ικανοποιούνται.
Τι προσπαθούμε να κάνουμε;
Η δικαιοσύνη δεν θα μας αποδοθεί από τους από παγκόσμιους ηγέτες, ούτε από τις πολυεθνικές εταιρείες. Μόνο εμείς μπορούμε να οραματιστούμε και να οικοδομήσουμε ένα μέλλον λειτουργικό για όλους και όλες μας.
Οι αλλαγές που χρειαζόμαστε ώστε να επιβιώσουμε και να οικοδομήσουμε έναν πιο δίκαιο κόσμο μπορούν να επιτευχθούν μόνο με συλλογική δράση, αλληλεγγύη και συντονισμό, τόσο σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων, όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Συγκεντρώνουμε κινήματα από όλο τον κόσμο για να χτίσουμε τη δύναμη που θα αλλάξει το σύστημα - κινήματα αυτοχθόνων, κοινότητες πρώτης γραμμής, συνδικάτα, συλλογικότητες για τη φυλετική δικαιοσύνη, απεργούς από τη νεολαία, εργάτες γης, αγρότες, ΜΚΟ, καμπάνιες κοινοτήτων βάσης, φεμινιστικά κινήματα, ομάδες πίστης... για να αναφέρουμε μερικά. Θα βάλουμε τις κοινότητες των αυτοχθόνων, της πρώτης γραμμής και του Παγκόσμιου Νότου (Global South) στο επίκεντρο. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να ενισχύσουμε τις φωνές και τα αιτήματά τους.
Σε όποιο σημείο του πλανήτη κι αν βρίσκεστε, ήρθε η ώρα να συμμετάσχετε στον αγώνα για κλιματική δικαιοσύνη. Χρειαζόμαστε συγκέντρωση δυνάμεων: στους χώρους εργασίας, στις κοινότητες, στα σχολεία, στα νοσοκομεία, πέρα από εθνικά σύνορα.
6 Νοεμβρίου: Ελάτε μαζί μας στην Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για την Κλιματική Δικαιοσύνη, σε αποκεντρωμένες μαζικές κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο.
7-10 Νοεμβρίου: Ελάτε μαζί μας στη Λαϊκή Σύνοδο Κορυφής για Κλιματική Δικαιοσύνη, όπου το κίνημα για την κλιματική δικαιοσύνη θα συναντηθεί για να συζητήσει, να γνωρίσει και να χαράξει στρατηγική για την αλλαγή συστήματος. Μπορείτε να συμμετάσχετε διαδικτυακά από οπουδήποτε στον κόσμο ή αυτοπροσώπως στη Γλασκώβη.